Kastamonu, tarihe tanıklık etmiş, ulusal mimarlık akımının öncülüğünü yapmış ve her biri kendi içinde farklı hikâyeler barındıran yapıları ile tam bir açık hava müzesidir. Tarihî İpek Yolu üzerinde yer alan Kastamonu il merkezinde, 15. yüzyıldan başlayarak yapılmış, Kastamonu’da ticaretin merkezi olarak işlev görmüş hanlar; avluları, kemerleri ile özgün tarihî eserler olarak günümüzde de işlevlerine devam etmektedir. Kastamonu’da, Küre ve Ilgaz Dağlarının karstik arazi yapısı nedeniyle sayısız mağara, derin kanyon ve şelale oluşumu bulunmaktadır. Valla Kanyonu, Ilgarini Mağarası, Ilıca Şelalesi ve Horma Kanyonları bu görkemli oluşumların başında gelmektedir. Farklı deneyimleri bir arada sunan Kastamonu, Karadeniz kıyısında uzanan 170 kilometrelik bir sahil şeridine sahiptir. Kastamonu’da yer alan ormanlar flora, fauna ve endemik çeşitlilik bakımından zengindir. Küre Dağları Millî Parkı Türkiye’de yaşayan 130 memeli türünden 40’ına ve binin üzerinde bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır.
Batı Karadeniz’in en yüksek noktası olan Ilgaz Dağı’nda Türkiye’nin önde gelen kayak merkezlerinden biri bulunmaktadır. Aynı zamanda milli park olarak koruma altında olan Ilgaz Dağı yaban hayatının geliştirildiği bir alandır. Kastamonu ayrıca İstiklal Yolu Tarihî Millî Parkı içerisinde, 95 km’lik uzunluğuyla Türkiye’nin en uzun üçüncü trekking parkuruna ev sahipliği yapmaktadır. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kastamonu’nun mutfak kültürü 10 bin yıllık bir geçmişin birikimidir. Kastamonu mutfağının mutlaka denenmesi gereken yöresel yemekleri arasında ecevit çorbası, banduma, simit tiridi, etli ekmek, ekşili pilav, biryan/kuyu kebabı, keşkek, cırık tatlısı yer alır. Bazı ürünler her ilçede farklı lezzet iddiaları ve farklı yorumlarla yapılmaktadır. Kastamonu ve yöresinde yetişen ürünler de yerel mutfak kültürünün derinlik kazanmasına olanak tanımıştır. Kastamonu dışında hiçbir yerde yetiştirilmeyen bu ürünler dünyadaki ilk buğday çeşidi olarak bilinen binlerce yıllık Siyez Buğdayı, antioksidan özelliği yüksek üryani eriği (Ala erik), mineral madde ve vitamin açısından zengin ve keskin bir tada sahip olan Taşköprü Sarımsağı, Tosya Pirinci gibi ürünlerdir.